Рибальство

Як розводити осетрових риб на продаж?

розведення осетра в домашніх умовах

Розведення осетра в домашніх умовах – заняття, яке за належної організації приносить постійний відчутний дохід. Хоча цей вид риби не належить до дешевих, створити бізнес на його розмноженні для подальшої реалізації не потребує занадто великих вкладень.

Загальна інформація про бізнес, плюси і мінуси

Розводити осетрів у домашніх умовах цілком можливо, головне – забезпечити всі необхідні умови для цього. До сімейства осетрових належать не тільки власне сибірський осетер, а й стерлядь, севрюга і білуга.

Описані види риб мають смачне і корисне м’ясо та ікру. Розводити їх нескладно, а попит на цю рибу завжди високий.

До переваг бізнесу на вирощуванні та реалізації осетрових риб необхідно віднести таке:

  • високий попит на тушки та ікру;
  • невибагливість осетра до умов розведення: ця риба легко пристосовується до змін температур, не надто вимоглива до їжі;
  • якість та екологічність продукції;
  • швидке зростання риб;
  • отримання не тільки м’яса риби, а й ікри, яка цінується досить високо;
  • швидка окупність бізнесу – на це потрібно близько 9 місяців;
  • відсутність необхідності витрачати багато часу на догляд за рибою;
  • незначна схильність осетрових до різних захворювань.
Інфографіка переваг та недоліків бізнесу з розведення осетрів
Основні аспекти започаткування осетрового господарства в домашніх умовах

До недоліків такого роду підприємницької діяльності відносять тривалий період досягнення рибами статевої зрілості, а також періодичність розмноження, яка становить понад один рік.

Якщо підприємець планує розводити осетра на ікру, йому слід врахувати, що це тривалий і трудомісткий процес. Якщо бізнес на вирощуванні риби окуповується за 9 місяців, то вирощування осетра на чорну ікру окупиться тільки через кілька років.

Читайте також: Яку рибу можна розводити на фермі або дачі?

Бізнес-план

Перед тим, як розпочати реалізацію бізнес-ідеї, необхідно розробити детальний план, який враховуватиме всі витрати і доходи, а також визначити рентабельність бізнесу і термін окупності.

Якщо виходити з того, що протягом 9 місяців буде вирощено тонну осетра, то статті витрат матимуть такий вигляд:

  • резервуар для розведення риби: вартість залежить від розмірів і фірми-виробника, ціна може коливатися в межах 38 000-200 000 гривень;
  • насос – 3 416 гривень;
  • закупівля мальків осетра в кількості близько 1 800 штук – близько 15 000 гривень;
  • біофільтри – 3 800 гривень;
  • генератор кисню – близько 7 560 гривень;
  • придбання корму для риби (1 500 кг) – 80 000 гривень;
  • оплата електроенергії (до 60 000 гривень на рік);
  • різні дрібні витрати (до 20 000 гривень);
  • виплата заробітної плати найманим працівникам, рівень витрат залежить від їхньої кількості.

Розрахунок витрат, доходів та чистого прибутку для розведення осетра (приклад)

Дані:
  • Резервуар: (38,000 + 200,000) ÷ 2 = 119,000 грн
  • Насос: 3,416 грн
  • Мальки осетра (1,800 шт.): 15,000 грн
  • Біофільтри: 3,800 грн
  • Генератор кисню: 7,560 грн
  • Корм (1,500 кг): 80,000 грн
  • Електроенергія: 60,000 грн
  • Дрібні витрати: 20,000 грн
  • Заробітна плата: 40,000 грн
Загальні витрати:

119,000 + 3,416 + 15,000 + 3,800 + 7,560 + 80,000 + 60,000 + 20,000 + 40,000 = 348,776 грн

Доходи:
  • Кількість риб, що вижили: 1,800 × 0.85 = 1,530 шт
  • Загальна маса: 1,530 × 1 = 1,530 кг
  • Ціна осетра: 150 грн/кг

Доходи: 1,530 × 150 = 229,500 грн

Чистий прибуток:

229,500 – 348,776 = -119,276 грн

Висновок:

На основі розрахунків, бізнес не окупається в перший рік, оскільки чистий прибуток становить -119,276 грн. Для досягнення окупності необхідно:

  • Знизити витрати на стартові вкладення.
  • Підвищити ефективність (збільшити виживаність мальків або зменшити витрати на корм чи електроенергію).
  • Шукати можливості для збільшення ціни продажу осетра.

Калькулятор розрахунку витрат, доходів і чистого прибутку

Витрати:










Доходи:





Результати:

Загальні витрати: 0 грн

Доходи: 0 грн

Чистий прибуток: 0 грн

Починаючи з другого року вирощування осетрових кожна тисяча куплених і запущених у водойму мальків принесе до 75 000 гривень чистого прибутку.

Варіанти облаштування водойм для осетрових

Щоб забезпечити необхідні для життя і розмноження риби умови, необхідно облаштувати водойму належним чином.

На початковому етапі достатньо однієї ємності – пластикового басейну, який досить просто обслуговувати. Якщо стартові масштаби виробництва не надто великі, то глибина такого резервуара може становити 1 м, а діаметр – від 1,5 до 2,5 м.

Басейн з осетрами має розташовуватися в приміщеннях із площею від 30 кв. м. У них обов’язково має бути проведена опалювальна система, щоб у холодну пору року риби не замерзли. Крім того, в приміщенні мають бути електрика, каналізація, водопостачання та вентиляція.

Приміщення з осетровими, які нестійкі до стресів і зовнішніх подразників, має розташовуватися в тихих місцях. Поруч не повинні знаходитися місця масового скупчення народу, залізничні колії, автотраси. Помістити басейн з осетрами можна в гаражі, капітальному сараї, теплиці з полікарбонату.

Якщо на дачній ділянці є ставок, то організувати процес розмноження осетрових можна в ньому. Попередньо слід ретельно очистити його дно і забезпечити приплив свіжої води, а також збагатити його флорою. Також ставок можна викопати самостійно.

У природному ставку мають рости водорості та різні водні рослини. Бажано запустити в нього равликів, планктон, черв’яків.

Необхідне обладнання

Для повноцінного вирощування і розмноження осетрових риб потрібне певне обладнання. Підприємцю необхідно придбати таке:

  • Насос. Якщо риби вирощуються в приватному секторі, то насос буде необхідний для подачі води зі свердловини або колодязя.
  • Компресор, що постійно насичує воду киснем. Рекомендується встановити відразу кілька таких установок, щоб у разі виходу з ладу одного насоса до роботи підключався інший.
  • Фільтраційна установка. Устаткування очищає забруднену воду і дозволяє знову використовувати її без шкоди для риб.
  • Теплообмінники та нагрівачі. Ці елементи необхідні для підтримки необхідної температури. У літню пору вони охолоджують воду, в осінньо-зимовий період – підігрівають.
  • Генератор дизельний або бензиновий. Цей елемент забезпечить безперебійну подачу кисню і води у водойму навіть за умови відсутності електропостачання. Генератор має бути присутнім в осетровому господарстві обов’язково, оскільки не можна бути повністю застрахованим від перебоїв у роботі електромережі.

Після придбання та встановлення необхідного обладнання приходить черга закупівлі мальків осетрових.

Запускаючи у водойму мальків, потрібно дотримуватися такої схеми: на 1 кв. м припадає не менше 60 кг живого осетра.

Особливості розведення мальків в умовах домашньої ферми

Щоб бізнес на розведенні осетрових видів риб приносив стабільний дохід, необхідно забезпечити всі умови для цього.

Умови утримання риб

Для повноцінного життя і розвитку осетрових важлива температура води, в якій вони перебувають. Показник не повинен відхилятися від показників у +18-+25 градусів.

Якщо малька осетрових запускають в очищений природний ставок, то роблять це у весняний період, використовуючи для підгодівлі спеціалізовані суміші.

Необхідно враховувати, що природний спад мальків, яких розводять у штучно створених умовах, становить до 30%, що вважається нормою.

Мальки осетра для розведення в домашніх умовах на долонях
Здорові мальки осетра готові до вирощування в домашньому басейні

У процесі вирощування особини досягають певних розмірів і вимагають особливих умов утримання. Мальків потрібно поміщати в прямокутні ємності, глибина і ширина яких становить 0,5 м, а довжина – близько 2 м.

Осетрові вагою до 300 г поміщаються в ємності з глибиною 0,6-0,8 м і діаметром до 1,5 м. Осетри вагою від 300 г до 2 кг повинні проживати в ємностях, глибина яких становить від 80 см до 1,2 м, діаметр – від 1,5 до 2,2 м.

Забезпечення харчування осетрових

Для повноцінного розвитку запущених мальків необхідно забезпечити їм повноцінне харчування. Слід дотримуватися таких принципів:

  • їжа обов’язково має йти на дно, оскільки осетер їсть із дна;
  • риба вибирає корм, орієнтуючись на нюх, тому їжа для неї повинна мати приємний запах;
  • їжа для осетрових порід риб має бути висококалорійною, щоб мальки швидше набирали вагу;
  • корм повинен мати здатність розбухати у воді, щоб частинки ставали м’якшими і риба швидше з’їдала їх.

Відсотковий склад корму для осетрових риб виглядає таким чином:

  • протеїн – 50%;
  • сирі жири – до 25%;
  • клітковина – 4%.

Частину, що залишилася, складають мінерали і вітаміни, а також мікроелементи, що сприяють росту і розвитку риби.

Дорослих особин годують близько 4 разів на день, молодняк – до 6 разів.

Хвороби осетрових

Представники осетрових порід риби схильні до таких захворювань:

Щоб осетрові породи риб повноцінно розвивалися, важливо постійно контролювати склад і температуру води, забезпечувати регулярне харчування, проводити профілактику захворювань.

Збут продукції осетра

Ще до того, як перша партія продукції буде готова до реалізації, слід ретельно продумати шляхи ефективного збуту.

Осетрова риба цінується споживачами, тому поширювати її можна по-різному:

  • організувати власну точку збуту на ринку і продавати рибу за роздрібними цінами;
  • укласти договори з ресторанами і кафе та поставляти продукцію в обумовлених кількостях;
  • поставляти товар у спеціалізовані магазини, орієнтовані на продаж риби і морепродуктів, а також у великі супермаркети і торгові мережі.

Щоб залучити якомога більшу кількість клієнтів, необхідно вкласти фінанси в рекламу. Дізнатися про продукцію можна із засобів масової інформації, а також інтернету.

Продавати рибу можна не тільки в сирому вигляді: популярністю користуються також копчені тушки, але в цьому разі потрібно мати власний цех копчення. У міру розвитку масштабів бізнесу можна розвивати і цю галузь.

Крім тушок, можна продавати і печінку осетра: вона є делікатесним продуктом, тому її залюбки купуватимуть ресторани і кафе.

Найвигідніше продавати чорну осетрову ікру, оскільки її ціна може сягати до 40 000 гривень.

Осетер занесений до Червоної книги[1], тому його вилов у водоймах заборонений законом. Таким чином, чорна ікра є дефіцитним делікатесним продуктом. Її продаж, як і реалізація риби, може здійснюватися тільки представниками домашніх ферм, які мають усю необхідну для здійснення своєї діяльності документацію.

Розведення осетра в домашніх умовах – прибуткова галузь бізнесу, яка дасть змогу отримати перший дохід уже через 9 місяців. Необхідно відповідально підійти до організації промислового процесу і забезпечити сприятливі умови для існування і розмноження цієї благородної риби.


Цитування:

[1] – https://khm.darg.gov.ua/_chervonoknizhnij_oseter_0_0_0_743_1.html

Яка ваша реакція?

Захоплено
1
Радісна
0
Сподобалася
4
Не зрозуміло
1
Дурниці
1

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ще більше:Рибальство

Наступна стаття:

0 %