Яку рибу можна розводити на фермі або дачі?

Розведення риби може стати прибутковим бізнесом для вас, якщо правильно організувати цикл відтворення поголів’я та вивчити види. При виборі виду, рибоводам доводиться враховувати їхню харчову цінність, вимоги до умов вирощування, витрати на утримання, швидкість набору ваги та багато іншого.
Види риби для розведення
Найприбутковіші види риби для розведення – мова про Короп
Першу сходинку в нас відкриває Короп, ця смачнюча риба – одомашнений сазан. Перших коропів вивели ще стародавні китайці. За виглядом нагадують карасів. Але коропи більші. У них тіло більш витягнуте, циліндричне. Спина – товща і ширша. Губами короп схожий з лящем – вони великі й товсті. Луска – із золотистим відливом. Широкий плавник проходить по всій спині. Хвіст – червоний, а нижні плавники – темно-фіолетові.
У довжину дорослі коропи досягають 30-60 см. У середньому молода риба важить 0,5-0,6 кг. Але це тільки початок, короп, збільшуючись з роками, може досягати 1 м у довжину і важити до 25 кг.
Є два види коропа – лускатий і дзеркальний. Останній відрізняється більшою лускою, яка покриває тільки окремі ділянки тіла.

Умови. Короп невибагливий. Любить тепло. Температура води, сприятлива для росту – від 18 до 28-30 °C. При зниженні температури зростання сповільнюється. Концентрація кисню – від 5 мг/л. При зниженні кисню до 2 мг/л короп може загинути. Оптимальна кислотність води pH 6,5-8,5. Не можна, щоб pH опускалася нижче 4-4,5 і піднімалася вище 10,5.
Годування. Короп всеїдний. Щоб приріст коропа становив 1 кг на рік, вони повинні отримувати 4000-5000 ккал. Білки мають становити від 35-60%, жирів – 1%, вуглеводів – не більше 25%. Їм потрібні вітаміни та мінерали. Карпа годують спеціальними кормосумішами з макухи, шроту, зернових, кісткового борошна тощо.
Розмноження. Статева зрілість настає в 3-6 років – залежно від клімату. Для розмноження купують зрілих самок і самців, яких поміщають у ставок 5-10 кв. м. Глибина ставка – 30-50 см. Його з’єднують з основним ставком канавкою і ставлять заслінку із сіткою.
Розведення. Найпростіше придбати мальків на рибницькій фермі. Виростити мальків з ікри самостійно практично неможливо. Також можна купувати однорічних коропів, яких розводять у:
Читайте також ⬇
- Хвороби коропа взимку: ризики захворювань у холодний сезон
- Вуглеводи в раціоні коропа: роль харчування у підтримці енергії під час зимівлі
Ставках. Якщо це природна водойма, досить очистити її і забезпечити рибу рослинним кормом. Можна побудувати штучний ставок – його глибина має бути від 1 м, площа – 15-150 куб. м.
Басейнах. Їх заселяють тільки після формування мікрофлори. Воду періодично збагачують киснем, за необхідності підкачують і зливають її.
Зимівля. У природі коропи впадають у сплячку. Щоб риба не загинула, необхідно забезпечити підтримання температури на рівні 0°C і аерацію води. Другий варіант підходить для аматорського розведення – зимівля в кімнатних акваріумах.
Карасі
У карасів довгий плавник, а тіло високе з товстою спиною. З боків – помірно стисле. Виростає до 50 см, максимальна вага – 3 кг. Розрізняють такі види карася:
- звичайний або золотий – поширений у Європі;
- срібний – із Тихоокеанського басейну;
- золота рибка – вивели в Китаї із золотого карася.

Умови. Живуча і невибаглива риба. Росте навіть у заболочених і неглибоких водоймах. На відміну від коропа легко переносить нестачу кисню – до 1-2 мг/л і коливання рН. Витримує температури до 36°С.
Годування. Карасі всеїдні, в природі їдять молюсків, личинок та іншу живність. При розведенні годують спеціальним кормом, але можна давати і свинячий комбікорм, каші без солі.
Розмноження. Статева зрілість – на 3-4 році життя. Нерест – навесні. Ікру відкладають на рослинність.
Розведення. Розводять зазвичай золотого і срібного карася. Причому при спільному проживанні перший витісняє другого. Карась не такий смачний, як форель або короп, але його все одно розводять – попит на нього високий. Розводять у природних і штучних водоймах. Розведення починають із купівлі мальків. Мінус – повільно ростуть, невелика вага і поступаються коропу за смаком. Плюс – простота розведення, годування і низька собівартість вирощування.
Зимівля. Легко переносить холоди – золотий карась здатний ожити, навіть вмерзнути в лід.
Товстолобик
Велика глибоководна риба, що виростає до 1,5 м. Вага – до 27 кг. Бувають особини до 50 кг. Колір – від сріблясто-білого до білого. Голова велика, з широким чолом. Голова важить до 20% усієї маси. Очі – внизу голови – вона у товстолобика немов перевернута. Є три види товстолобиків:
- звичайний або білий – найпоширеніший;
- строкатий – більший, але його голова становить 50% тіла;
- гібридний – поєднує найкращі риси білого і строкатого виду.
Умови. Люблять теплу воду – бажано, щоб вона була прогріта до 25°C. Така температура потрібна для максимального набору ваги. Найкраще ростуть у мулистих водоймах глибиною до 4 м. Вміст кисню – до 4 мг/л.
Годування. У природі харчується рослинною їжею і фітопланктоном. Строкатий також їсть зоопланктон, тому швидше росте. Їсть штучний корм.

Білий товстолобик, з точки зору раціону, добре уживається з білим амуром, а строкатий – конкурує з коропом.
Розмноження. Може розмножуватися з 3-5 років. Нереститься на початку літа, після прогрівання води до 20 °C. Ікра – плаваюча. Окремо від основного ставка організовують місця для нересту. Нерестовища потрібні в травні-червні – протягом двох тижнів.
Розведення. Товстолобик набуває товарного вигляду вже через два-три роки – риби набирають по 0,5-0,6 кг. У нього смачне ніжне м’ясо. Товстолобиків краще розводити в незатінених ставках з мулистим дном. Ідеальна глибина – 3-4 м. Світанок і захід сонця ця риба проводить на мілководді, а в обідній час іде на глибину.
Зимівля. Особини, залишені на майбутній рік – для потомства, зимують в окремому ставку, в якому вони утримуються до нересту.
Сазан
Риба загону коропоподібних. Найближчий родич, вірніше предок коропа, який є плодом одомашнення сазана. У сазана, на відміну від коропа, завжди є луска. У нього більш довгасте тіло, і росте він у довжину, а не в ширину, як короп. Дорослі особини виростають до 50-60 см, рідко – більше 1 м. Максимальна маса – 20 кг.
Умови. Швидше за все зростає за 25-29°C. Якщо температура падає нижче 12°C, сазан практично припиняє харчуватися. Не любить підвищення температури вище 30°С. Від нестачі кисню риба може загинути.

Годування. Невибагливий до харчування. Молодняк поїдає планктон, дорослі особини всеїдні – їдять личинок, водорості, комах, ракоподібних. Сазанів годують кормами тваринного і рослинного походження – макухою і шротами, соняшниковим, рицинованим тощо.
Розмноження. Статева зрілість – на 3-му році життя. Нерест проходить за 18-20 °C. Ікрометання – з квітня до середини липня.
Розведення. Найскладніше – купити малька дикого сазана. Розводять «дикунів» не в «стерильних» умовах – вода має відстоятися, перш ніж туди буде випущено сазана, – потрібне живе біосередовище. Ідеальна глибина ставка – 1,5-2 м.
Зимівля. На зиму сазанів рекомендується виловлювати з водойм – якщо станеться заледеніння, вони можуть загинути від нестачі кисню. Другий варіант – створення заглиблень до 5 м на окремій ділянці ставка.
Теплолюбні види риби для розведення: Лин
Відрізняється золотистим кольором і темними очима. Виростає до 20-40 см, максимум – 70 см. Вага – до 7,5 кг. Тіло високе і товсте, вкрите дрібною лускою і густим слизом.
Линів в усі часи цінували гурмани – він особливо гарний у смаженому вигляді. Його також використовували лікарі – наприклад, печінкою лікували головні болі.

Умови. Невибагливий до умов утримання. Завдяки густому слизу захищений від багатьох хвороб. Здатний вижити там, де інші риби не можуть прижитися – у тінистих і заторфлених водоймах із низьким вмістом кисню. Взимку може витримати зниження рівня кисню і рН відповідно до 0,3 куб. см/л і 4,8.
Годівля. Харчується дрібними ракоподібними, водоростями. Дорослі лині також їдять личинок комах, молюсків. При штучному розведенні годують тими ж комбікормами, що й коропів, але більш дрібнозернистими. На 1 кг приросту йде 2,5 кг корму.
Розмноження. Статевозрілим стає на 3-4 році. Лин теплолюбний, нерест у нього починається влітку, коли вода прогрівається до 18-20 °C. Дуже плідний, самка відкладає до 800 тис. ікринок.
Розведення. Лінь вкрай полохливий, тому всі стадії вирощування намагаються об’єднати в одному ставку. Розводять мальками. Товарної маси досягають на другому році життя. Рекомендується вирощувати в зарослих і замулених ставках разом із коропом.
Зимівля. Лінь зазвичай зимує, зариваючись у мул, як карась. При штучному розведенні зимівля лина проходить у звичайних зимувальних ставках або в садках.
Плотва
У плітки овальне тіло, приплюснуте з боків. Луска щільна і дрібна. На спині – невеликий усічений плавник. Зелена спина, біле черевце, сріблясті боки.
Умови. Уникає заболочених ділянок. Любить тихі заводі. Невибаглива – виживає там, де інші риби не можуть. Лімітуючий показник – рН. Для молоді він має бути на рівні 6,3-8,2.

Годування. Молодняк поїдає зоопланктон. З двох років – молюсків. При розведенні можна годувати комбікормами, хлібом, картоплею, кашами – тоді темпи зростання прискорюватимуться.
Розмноження. Нереститься при прогріванні води до 8-12°C.
Розведення. Не може конкурувати з коропом. Ба більше, раніше її зараховували до бур’янистих риб. Зате плітка може рости без спеціальної відгодівлі. Недолік штучної годівлі – засмічення водойми їжею. На таких риб, як плітка, нерентабельно витрачатися на харчування. Вона може бути хіба що доповненням у ставку, де розводять цінніших рослиноїдних риб. Втім, в’ялена плітка на ринку користується підвищеним попитом.
Зимівля. Тримається всю зиму в тихих заводях, у зимових сховищах. Підходить у відлигу до берега в пошуках їжі.
Краснопірка
Краснопірка – примітна риба. Її тіло сягає заввишки 36 см і вкрите дрібними лусочками. Плавці – яскраво-червоного кольору. Очі – помаранчеві. Схожа на плітку і видом, і звичками. Зубаста – по два ряди зубів. Важить 0,3-2 кг.
Умови. Звикла жити в тихих заводях і затоках – серед очерету й очерету. Рідко віддаляється від місць проживання. Тримається на глибині. До умов життя так само невибаглива як лин, здатна переносити погану якість води. Більш живуча і витривала, ніж плітка. Сприятлива температура для росту -18…-24°C. Оптимальний вміст кисню для краснопірки, як і для інших рослиноїдних риб – від 3,5 до 5 куб. см/л.

Годування. Харчується рослинним кормом, а також комахами, личинками, черв’яками. Взимку рослиноїдним рибам корм не потрібен.
Розмноження. Розмножується пізніше за інших риб – у травні-початку червня, коли вода прогріється до 15-20 °C. Самка відкладає від 100 тис. ікринок.
Розведення. Її розводять у ставках разом з іншими короповими – спеціально розведенням краснопірки практично не займаються. А ось якщо потрібно заповнити ставок усілякою рибою, то і краснопірка згодиться.
Зимівля. Молодняк зимує серед очеретів, дорослі краснопірки залягають на зимівлю в жовтні, вибираючи місця глибше.
Швидкоростучі види риби для розведення – Чехоня
Вузьке довге тіло шаблеподібної форми здавлене з боків. Спина – сіро-зелена, боки – сріблясті, черево – світло-рожеве. Виростає до 30-37 см. Вага – до 1,5 кг. За виглядом схожа на оселедець.
Умови. Живе переважно в прісній воді. Ця прохідна зграйна рибка здатна виживати у воді будь-якої солоності. Любить великі та глибокі водойми, біля берега чехоня не ходить.
Годування. На третьому році життя їсть молодь інших риб. Під час нересту майже не їсть. Любить комах – вискакує за ними з води.

Розмноження. Нерест починається в травні при підвищенні температури води до 15-20°C. Глибина нерестовищ – до 1 м. Ікра чехоні відрізняється від ікри коропових. Ікринки, набухаючи у воді, збільшуються до 5 мм у діаметрі.
Розведення. Раніше чехоня була промисловою рибою. Її виловлювали у великих масштабах. Сьогодні нею мало цікавляться навіть рибалки. У неї кістляве м’ясо. Щоправда, воно смачне, жирне, на ринку цінується в’ялена чехоня. Ця риба вирізняється високими популяціями, високою швидкістю росту й ефективністю споживаного корму. Як і інших коропових, її можна розводити в штучних ставках. Розводять екстенсивно – без підгодовування, та інтенсивно – з підгодовуванням.
Зимівля. На зиму залягає на глибину – шукає ями на дні. Під час зимівлі чехоня малорухлива, майже не їсть.
Верховодка звичайна
Невелика зграйна риба. Довжина сягає 16-20 см. Верховодка – смачна і жирна риба. З неї виходять чудові шпроти. У верховодки сріблясті блискучі боки, а спина темна, з відливом.
Умови. Середовище проживання – озера і проточні ставки. Живуть маленькими зграйками, що не приваблюють хижаків. Віддає перевагу плаванню на глибині 80 см.
Годування. Молодняк харчується зоопланктоном і мікро водоростями. Дорослі особини їдять мух, комарів, комах, ікру, рослинність, планктон, мальків і личинок.

Розмноження. Статевозрілою верховодка стає до трьох років, досягнувши 7-8 см. Нерест починається в травні за температури від 15-16°C. Самки відкладають по три порції ікри з інтервалом у 10 днів. Посилене розмноження – відмінна риса верховодок.
Розведення. Тримають тільки в сильно зарослих ставках, оскільки верховодка швидко поїдає водні рослини. Незважаючи на невеликі розміри, верховодкам потрібно багато простору – для плавання, в маленьких ставках їх тримати не можна. Цю рибку часто розводять в акваріумах.
Зимівля. Зимують верховодки в найбільш глибинних місцях з повільною течією.
Окунь
Ця хижа риба має тіло, схоже на прядильне веретено. З боків воно – сплюснуте. Луска міцна, але вкрай дрібна. Зверху на голові луски немає. У окуня багато зубів. Є три види прісноводного окуня:
- річковий;
- балхаський;
- жовтий.

У окуня плавники – черевні, хвостові й анальний, яскраво-червоного кольору. Досягає 2 кг, у довжину – до 45 см. Окунь більше відомий як об’єкт любительського рибальства, є водойми, в яких він має промислове значення. Окунів в Україні зараховують до бур’янистих риб, а ось у США і Канаді їх розводять. Окунь вважається в цих країнах дієтичною рибою. Товарної маси він досягає на третій рік життя.
Умови. Оптимальні температурні умови – 18-25 °C.
Годування. У природі окунь поїдає прісноводних риб. Спеціально в ставок запускають дрібну рибу – на корм.
Розмноження. Нерест починається ранньою весною. Ікринки самка відкладає у вигляді драглистої стрічки. Середня плодючість – 3000 ікринок. Нерест проводять у звичайних коропових нерестовиках. Вихід ікр – до 80%.
Розведення. Окунів можна розводити в зарослих озерах, балочних ставках – там, де короп не дасть гарної продуктивності. Сієголіток можна ростити разом з 2-х річками коропа і товстолобика. Щільність посадки – до 5000 на га. Якщо щільність вища – потрібна штучна підгодівля.
Зимівля. Для благополучної зимівлі організовується аерація. Через ополонки окунів підгодовують дощовими черв’яками. Сеголетки перезимовують у коропових зимових ставках.
Судак
Судак – хижа риба, що віддає перевагу чистим водоймам. У нього подовжене тіло з дрібною лускою. Велика голова і витягнуте рило. Великий рот із добре розвиненими зубами.

Умови. Бадьорим судак стає за температури від 8 °C. Мінімальний вміст кисню – 5 мг/л. Оптимальна температура – 12-22°C.
Годування. Годують живою малоцінною рибою – вагою до 25 г раз на тиждень. Весь запас риби пускають у садок або іншу водойму.
Розмноження. Нерест починається при 8 °C. Запліднену ікру можна отримати за допомогою придонних нерестовищ або шляхом організації нересту в садках – на рослинному субстраті.
Розведення. Піддається успішно розведенню в коропових ставках, в озерах і садках. Особливо добре судак росте у водоймах, насичених киснем, де багато бур’янистої рибки, що йде йому на корм. До п’яти років досягає маси 2,4 кг.
Зимівля. На зимівлю цьоголіток переносять у зимувальні ставки проточного типу. Мінімальна глибина – 2 м. Судаків, пересаджених у зимові садки, треба занурювати на глибину, що унеможливлює їх вмерзання в лід.
Елітні види риби для розведення: Бестер
Це гібрид стерляді та білуги, виведений у середині минулого століття. Він хижий і швидкий у рості – як білуга, і також рано здатний до розмноження – як стерлядь. Ці якості та чудовий смак м’яса роблять бестера завидним об’єктом рибництва. У довжину досягає 1,8 м, важить до 30 кг. Належить до делікатесних риб, як і всі осетрові.
На тілі – кісткові жучки в п’ять рядів. Рило – заокруглене, є сплощені вуса, як у білуги. За виглядом бестер нагадує свої «похідні» – стерлядь і білугу.

Умови. Будучи гібридом, риба може пристосовуватися до різних умов розведення – їй однаково комфортно, як у прісній, так і в солонуватій воді. Найкраще зростання спостерігається за температури 20-25°С, тому розводити її краще на півдні країни. Оптимальна солоність води при розведенні бестера – 10-12%. У солонуватій воді росте краще, ніж у прісній. Під час інкубації та підрощування личинок, вміст солі у воді має бути не більше 3%.
Годування. Щоб бестер ріс швидко, йому потрібна посилена годівля. Раціон складається з рибного борошна, альбуміну, крилевого борошна, гідролізних дріжджів і фосфатидів. Годують вранці та ввечері – двічі. Частота годувань залежить від віку риби, погодних умов і способу розведення.
Розмноження. Цей гібрид не безплідний, але в штучно створених умовах самостійно не дає потомство. Рибам-виробникам, відловленим навесні, роблять спеціальні ін’єкції, що прискорюють дозрівання ікри. Щоб дістати ікру, самок забивають. До ікри додають сперму від другого виду риби. Інкубація триває 5-10 діб – залежно від температури води.
Розведення. Розводять бестерів у ставках, садках і басейнах. Набір ваги за перший рік – до 100 г, дволітки важать 800 г і більше. Вирощують їх у ставках, разом із рослиноїдними рибами – товстолобиком і білим амуром. З коропом бестер конкурує в питанні харчування, тому разом їх не вирощують. Якщо в садках створити гідну кормову базу – природну, то можна вирощувати бестера без штучного підживлення.
Зимівля. Без проблем зимує у водоймах будь-якого типу. Бестер – найневибагливіший вид осетрових, яку успішно розводять у присадибних водоймах і в ставках.
Лосось
Лосось – збірна назва. До лососевих належить близько десятка видів риб – горбуша, сьомга, нерка, кета, кижуч та інші. Усі вони легко адаптуються до нових умов, від яких також залежить їхній зовнішній вигляд – забарвлення. Класифікація лососевих у зв’язку з їхньою мінливістю вкрай ускладнена.

У довжину – від кількох сантиметрів (сигові) до 2 м. Сьомга набирає масу до 70 кг. Живе кілька років, деякі види – доживають до 15 років. Лососі влаштовані подібно до оселедцеподібних – вони раніше навіть належали до їхнього загону. У них довге, сплюснуте з боків тіло, вкрите циклоїдними лусочками. Плавці не мають колючих променів. М’ясо – цінний делікатесний продукт.
Умови. Дуже вимогливі до умов проживання, особливо до вмісту кисню – його не повинно бути менше 7 мг/л. Ідеальна для росту температура води – 14-18°С. Молода риба погано переносить сонячне світло.
Годування. Для годування молоді використовуються спеціальні стартові корми. У складі корму – рибне і кров’яне борошно, риб’ячий жир, протеїни та інші поживні інгредієнти. Дорослих особин також годують комбікормами, в яких, на відміну від стартових, менше протеїну, але більше ліпідів.
Розмноження. Розмножується лосось тільки в прісній воді. У неволі самостійно не розмножується. Доводиться штучно займатися його розмноженням:
- відбирають плідників, яких поміщають окремо від іншої риби;
- чекають дозрівання ікри;
- видавлюють ікру в ємність;
- поливають ікру спермою і перемішують;
- доливають трохи води;
- через 5 хвилин відбудеться запліднення.
Щоб ікру було комфортно забирати, самкам можна дати наркоз.
Розведення. Добре годуються, ростуть влітку і взимку. В Україні розведення лосося майже не розвинене – в основному розводять форель.
Розводять лосось:
- у штучних ставках із прісною водою;
- у солоній воді;
- у басейнах.
Зимівля. Про зимове життя лосося в океані відомо небагато – дослідження в цій галузі ще ведуться. А при штучному розведенні лосось годується цілий рік. Раціон і норми годування залежать від температури води. Що нижча температура, то більші інтервали між годуваннями.
Популярні види риби для розведення: Форель
Форель смачна і не складно розводиться, що і робить її однією з найпопулярніших риб у рибництві. З 20 видів форелі для розведення підходять тільки два:
- Райдужна. Срібляста рибка з темними цятками по всьому витягнутому тілу. При штучному вирощуванні виросте до 3-5 кг, а в довжину – до 50-60 см. Винятково смачна – саме цей вид форелі є пріоритетним при розведенні в холодній воді.
- Струмкова. У неї втягнуте тіло з дрібною лускою. Колір – від темно-бурого до жовтого. Спина – темна. Усе тіло всипане червоними і темними цятками – за це струмкову форель часто називають строкатою. Довжина дорослих особин – 25-55 см. Вага – близько 2 кг.

Умови. Ідеальні умови для розведення форелі – температура води 16-18°С. Рівень кисню – 10-12 мг/л. Якщо він падає до 5 мг/л, стан форелі стає критичним, при 3 мг/л риба гине.
Годування. Форель – ненажерливий хижак, у природі вона їсть всяку живність. При розведенні їх можна годувати бабками, жуками, жабами, дрібною рибкою. Рибу їсть з 1-2 років. Рекомендується давати комбікорми з високим вмістом білка. Мальків годують кожні 30-60 хвилин протягом 12 годин на добу.
Розмноження. Статеве дозрівання самок – на 3-4 році життя. Самців – 2-3 роки. При штучному розведенні час ікрометання залежить від температури. За сприятливих умов форель може нереститися цілий рік. Самка дає за раз 2000 ікринок жовтувато-оранжевого кольору. Діаметр – 6 мм. Вага – 125 мг. Дозрівають ікринки – за 1-1,5 місяця, залежно від температури води. Для розведення купують мальків віком від року.
Розведення. Відрізняється високою швидкістю росту. Сеголітки важать понад 20 г, дволітки – до 200 г, трилітки – 900 г. При розведенні в садках і морській воді риба набирає 2-3 кг за пару років. Обов’язкова умова розведення – якісна вода з високим вмістом кисню.
Форель розводять у:
- ставках;
- садках;
- установках замкнутого водопостачання.
Зимівля. Якщо переводити форель на зимівлю зі ставка в сітковий садок, її виживаність істотно зростає.
Невибагливі види риби для розведення: Сиг
В Україні мешкає кілька десятків різновидів сигів. У них втягнуте тіло, вкрите дрібною лускою, і дуже маленький рот. М’ясо – біле. Належить до цінних порід.

Умови. Вимогливий до середовища проживання. Температура води – від 15°С. Вміст кисню 8 мг/л.
Годування. Молодь годують свіжим зоопланктоном. Дорослим рибам дають спеціальні корми. Причому залежно від віку дають різні корми, що відрізняються діаметром гранул.
Розмноження. Нерест починається в жовтні, за низьких температур – до 10°С. Інкубується ікра протягом 5-6 місяців. При розведенні сигів, ікру запліднюють штучно.
Розведення. Розводять сигів у ставках і басейнах. Сеголетки важать 16-36 г. Рибопродуктивність – 20-215 кг/га. Оптимальна щільність посадки – 20-25 тис. шт/га. Рекомендується відсутність інших бентофагів, наприклад, коропів.
Зимівля. У цей період норми годівлі сигів становить 0,05-0,4% від маси риби.
Щука
Хижі риби, що мешкають у прісних водоймах. Види – амурська, смугаста і звичайна щука. Живуть у середньому 20 років.
Щука звичайна вростає до 1,5 м, вагою – до 35 кг. Частіше – 1 м при 8 кг. Тіло має торпедовидну форму. У щуки велика голова з широкою пащею. Забарвлення визначається середовищем проживання – здебільшого переважають сірі та зелені відтінки. М’ясо – смачне, дієтичне.

Умови. Стійка до нестачі кисню і підвищених температур – до 30 °C.
Годування. Мальків годують зоопланктоном. Дорослі особини харчуються дрібною рибою. Через це масове вирощування щуки – справа неприбуткова, оскільки корм – риба, вимагає вкладень.
Розмноження. Можна використовувати природне і штучне отримання потомства. Розводять мальків шляхом вилову плідників, або штучно запліднюючи ікру. Сприятлива для розвитку ікри температура – 8-9°С.
Розведення. У штучних ставках щука росте в 3-5 разів швидше, ніж у природних. Маса цьоголіток – 450-800 г. Щука – джерело цінного м’яса, а крім того, вона підвищує рибопродуктивність при розведенні коропа, карася та інших риб, знищуючи їхніх бур’янистих конкурентів. Добре росте в зарослих ставках.
Зимівля. Ця хижа риба не спить взимку, просто йде на глибину.
Ми розглянули не тільки найпопулярніші види риби для розведення у штучному розведенні, а й тих, які тільки починають викликати інтерес у вітчизняних рибоводів. Можливо, оцінивши масштаби підприємства, ви також захочете зайнятися прибутковою і цікавою справою – вирощуванням товарної риби.