Рибальство

Тонкощі розведення і вирощування білого амура

Білий амур - промислова риба для вирощування в Україні

Вирощування і розведення білого амура в промислових і домашніх умовах стало можливим завдяки дослідженням японських вчених. Адже в неволі вони не розмножуються! Дотримуючись правил і технології розведення можна успішно зайнятися новим бізнесом!

Особливості розведення

Білий амур або трав’яний короп – великий травоїдний вид прісноводних риб сімейства Cyprinidae, і єдиний вид роду Ctenopharyngodon Idella. У природному середовищі віддає перевагу повільноплинним або стоячим водоймам.

Розводять трав’яного коропа з двох причин:

  • Щільне біле м’ясо високої якості.
  • Як спосіб контролю зростання водоростей у водоймах.

Плюси розведення білого амура:

  • Мають підвищений промисловий потенціал через швидке зростання. При дотриманні правил вирощування, білий амур набирає 800 г за два роки, 1,5 кг за три роки, а чотирирічні особини досягають 3-3,2 кг. Дорослі риби здатні рости до 1,2-2 м завдовжки і масою тіла до 35 кг.
  • Слабосприйнятливі до інфекційних хвороб.
  • М’ясо має гарні смакові властивості.
  • Невибагливі до рівня кисню у воді.
  • Добре справляються з очищенням води, запобігаючи цвітінню.

Найбільш поширеними способами вирощування білого амура є:

  1. Досвід вирощування в Китаї. У Китаї вирощують білого амура в інтенсивних і напівінтенсивних ставках, зариблюючи їх як основним або вторинним видом разом з іншими коропами. Щільність становить 750-3000 риб на гектар. Бур’янові водорості та навколо ставкові наземні трави є основним джерелом харчування амурів. Використовуються також спеціальні корми у вигляді грануляту і побічних продуктів переробки зернових і рослинної олії. Корми використовують для економії витрат робочої сили на догляд за ставковими водоростями. Другим за популярністю способом вирощування є інтенсивна система монокультури в клітках, де трав’яний короп буде основним видом. Для цього використовують клітки площею 60 кв. м і глибиною до 2-2,5 м. Риба харчується бур’яновими водоростями, наземною рослинністю і кормами. Період збирання врожаю – 8-10 місяців з урожайністю 30-50 кг риби з куб. м.
  2. Досвід розведення В’єтнаму. Вирощують білого амура в глиняних ставках з використанням кліток. Застосовується система полікультур з іншими видами, наприклад, зі срібним і звичайним коропом, роху та іншими. Амур становить 60% загальної щільності ставка. Трав’яного коропа годують зеленим кормом з наземних трав, листям маніоки і кукурудзи, банановими стеблами.
  3. Досвід розведення Індії. В Індії білий амур вирощують спільно з індійським і китайським великими коропами. Щільність зариблення 5-20 % амура від загальної чисельності риб залежно від об’єму водоростей (Hydrilla, Vallisneria, Wolffia) та при ставкової трави.

Трав’яні коропи досягають 0,5-1,5 кг ваги за 8-10 місяців. Звичайний вилов у таких системах може досягати 8-10 т/га на рік.

Білий амур в природному середовищі - прісноводна риба для розведення
Дорослий білий амур у ставку – перспективний вид для рибництва

Умови утримання

При розведенні білого амура в Україні слід враховувати, що при зниженні температури до значення нижче 12°С, риби припиняють харчуватися повністю. При оптимальних температурах 25-30°С недолік їжі легко компенсується скошеною травою, при цьому короп розвивається дуже швидко.

У південній частині країни короп швидше набирає масу і росте більшим, ніж у північних регіонах.

Нині розводять трав’яних коропів, використовуючи різні виробничі системи:

  • напівінтенсивні – застосовується природне живлення амурів водоростями з мінімальним додаванням корму;
  • інтенсивні ставки утримання в закритих ставках із застосуванням способів штучної годівлі.
  • клітки у відкритих водоймах (водосховищах, озерах, ставках) – вирощують тільки один вид риб.

Для вирощування білого амура в напівінтенсивних та інтенсивних ставках використовують метод полікультури – утримання різних видів риб на одній території.

Зариблення

Під час розведення білого амура в природній водоймі проводять його зариблення. Для цього необхідно дотримуватися правил:

  • придбати якісний матеріал для розведення (мальок або дорослі особини);
  • перевезти його згідно з правилами транспортування;
  • під час перевезення температура води має бути приблизно рівною тій, яка буде у водоймі;
  • для транспортування не набирати воду з водопроводу, колодязів, джерел, тільки з річки, ставка, озера;
  • транспортування проводити в прохолодну пору, вранці чи ввечері;
  • якщо транспортування відбувається вдень, воду слід охолодити за допомогою загорнутого в мішковину або марлю льоду;
  • поступово змішувати воду з водойми з водою, використовуваною для транспортування, даючи рибі звикнути до нових умов.

Не можна відразу випускати рибу у водойму, особливо за великої різниці температур, вона може загинути від температурного шоку.

Вирощування білого амура з ікри

Головною проблемою при вирощуванні є те, що риба не розмножується природним чином, хоча досягає статевої зрілості в домашніх умовах культивації.

Для нересту в таких умовах використовуються ін’єкції гормонів і екологічні стимулятори, такі як проточна вода.

Статева відмінність

Тіло білого амура подовжене, циліндричне, торпедоподібної форми, стиснуте в задній частині. Встановити самка чи самець – практично неможливо, але є деякі ознаки, що визначають стать трав’яного коропа в нерестовому періоді.

Особливості самки:

  • досягаючи періоду статевого дозрівання, самки починають випереджати в зростанні самців, набуваючи округле черевце, в якому дозріває до 500 000 ікринок;
  • у період нересту у самок білого амура збільшений статевий отвір, стає трохи припухлим і набуває червонуватого відтінку;
  • грудні плавники мають заокруглену форму;
  • зяброві кришки покриті слизом і гладкі на дотик;
  • при натисканні на черевце самці ікра не виділяється до моменту її дозрівання;
  • анальний отвір овальний подовженої форми.

Особливості самця:

  • тіло самців більш тонке і довге;
  • у період нересту на зябрових крильцях, щоках і на потилиці можна помітити щось на кшталт білястих бородавок;
  • грудні плавники мають гостру форму;
  • зяброві кришки шорсткі на дотик;
  • при натисканні на черевце самцеві виділиться трохи молочка або рідини білястого кольору;
  • анальний отвір витягується від голови в бік хвоста, нагадує трикутну складку.

У зграях кількість самців удвічі переважає кількість самок.

Підготовчий етап

Самкам, готовим метати ікру, створюють оптимальні температурні умови з досягненням весняно-літніх температур 25-30 градусів. На стадії запліднення застосовуються двоетапні гіпофізарні ін’єкції.

Матеріал для гіпофізарної ін’єкції – витяжка з гіпофіза карасів або сазана.

На цьому етапі проводяться такі маніпуляції:

  • самців відокремлюють від самок;
  • проводять попередні ін’єкції;
  • відразу після перших ін’єкцій амури відправляються у водосховище з проточною водою;
  • ще через 1 день вводять заключні ін’єкції;
  • риб поміщають у спокійну, злегка проточну воду (водойму).

Після цих процедур проводять збір ікри шляхом відціджування.

Процес збору ікри білого амура для розведення риби
Збір ікри білого амура для штучного розведення у рибному господарстві

Запліднення та інкубація

Для запліднення збирають ікру 4-5 річних самок. 5 мл насіннєвої рідини самців (використовуються насіннєві матеріали двох самців амура у зв’язку з низьким рівнем продуктивності) змішують з ікрою однієї самки.

Час від часу, використання насіннєвого матеріалу, зібраного в дикій природі, допомагає зберігати якість генетики популяції.

Потім потрібно обережно змішати вміст, оскільки ікра легко пошкоджується, часто для змішування використовують перо. Після цього в суміш додають воду у співвідношенні 1:2 і промивають 9-11 разів. Після цієї процедури ікра помітно збільшується в розмірах і її поміщають для інкубації в апарат Вейса.

У процесі інкубації відзначається високий рівень відходу. Середня виживаність 1 з 5, що становить 100 000 сеголетиків з 500 000 ікринок.

Викльовування

Після викльовування личинки поміщаються в спеціальні капронові сітки, встановлюються в штучному басейні або водоймі з низькою течією.

Встановлюється специфічний режим:

  • протягом 6 днів встановлюється температура 21°С;
  • наступні 4 дні піднімається температура до 23°С;
  • наступні 2-3 дні витримується максимальна температура 30°С.

За умови дотримання температурного режиму личинки займають потрібне положення у водоймі і починають харчуватися.

Утримання личинок амура

Перед приміщенням сіток з личинками у водойму, обов’язково проводиться її очищення від шкідників, оскільки комахи можуть поїдати личинки амура. Це роблять після повної сушки за допомогою негашеного вапна для усунення всіх шкідливих організмів. Звичайна доза становить 900-1125 кг/га.

Крім зоопланктону, яким харчуються личинки, в умовах домашнього культивування використовують для підгодівлі суміш сиру і яєчного жовтка.

Органічний корм, комбікорм або зелений корм вносять для збільшення природної біомаси водоростей і зоопланктону за 5-10 днів до встановлення сіток. Кількість використовуваного корму становить 3 000 кг/га для комбікорму або 4500 кг/га для зеленого корму. Зелені та органічні корми можуть використовуватися одночасно, але кількість кожного з них має бути відповідним чином зменшена.

Нормальна виживаність у розплідниках становить 70-80%, хоча вона може досягати понад 90%. Зазвичай личинки досягають довжини близько 30 мм після 2-3 тижнів вирощування.

Утримання цьоголіток

Для утримання цьоголіток використовують малькові ставки об’ємом до 200 кв. м. Коли мальки виростають до 2-3 см, їх переводять у ставок до 500 кв. м. Молодняк вирощують із розрахунку 250 личинок або 45 мальків на 1 кв. м. З розрахунку на щільність зариблення ставка – 120 000-150 000 цьоголіток на 1 га, якщо це основний вид у ставку або 30 000 риб на 1 га, якщо білий амур є другорядним видом.

Мальок білого амура на долоні - вирощування молодняка
Молодий білий амур – результат успішного розведення в рибному господарстві

Трав’яного коропа можна спільно вирощувати з іншими видами коропів, крім чорного (Mylopharyngodon piceus).

Трав’яний короп розміром до 70 мм в основному харчується вольфією. Спочатку годування становить 10-15 кг на 10 000 риб на день і поступово збільшується відповідно до зростаючих потреб риб. Корм замінюється на ряску (Lemna minor), коли риба підростає до 70-100 мм у довжину. Після цього рибу можна годувати ніжними бур’яновими водоростями і наземними травами. Крім того, комбікорми (соєвий і ріпаковий шрот, пшеничні або рисові висівки та інші) додаються в добовій нормі 1,5-2,5 кг на 10 000 риб.

Підгодовують цьоголіток, навіть якщо достатньо зоопланктону, 1 раз на день. Для цього потрібно встановити і зафіксувати годівницю з харчовими сумішами на поверхні води проти знесення течією.

Утримання молодих особин

Режим харчування аналогічний, але збільшується зі зростаючим організмом риб, які з’їдають корми в 1,2-2 рази більше за власну вагу. До кінця цього періоду риба зазвичай досягає близько 250 г. Набір ваги безпосередньо залежить від харчування і від температури навколишнього середовища.

Утримання дорослих риб

Дорослі білі амури харчуються самостійно виключно рослинною їжею, що міститься у водоймі. У разі великого зариблення ставка застосовуються спеціальні комбікорми. Для додаткового харчування використовується також наземна рослинність у вигляді скошеної трави, листя кукурудзи та інше. Дорослі особини трав’яного коропа потребують чотириразового харчування.

Щоб амур повноцінно розвивався і ріс потрібно розрахувати чисельність популяції з розрахунку 1-2 особини на кожен метр квадратний рослинності.

Рентабельність вирощування білого амура

Основою успішного вирощування білого амура є розрахунок рентабельності, мінімізуючи витрати на комбікорм та інший рослинний раціон. Правильний підхід до вирощування підвищує промисловий ефект – ваш дохід.

Приблизний розрахунок основних витрат

Рентабельність розрахована на акваторію 2000 м2. У розрахунках використовуються усереднені дані:


Розрахунок витрат, доходів та рентабельності

Утримання ставка та вирощування білого амура на акваторії 2000 м² передбачає наступні показники:

  • Загальні витрати: 169,509 грн
  • Доходи: 244,509 грн
  • Прибуток: 75,000 грн
  • Рентабельність: 44.25%

Таким чином, за витрат 169,509 грн прибуток становить 244,509 грн, що свідчить про рентабельність бізнесу в 44.25%.

Для підвищення рентабельності рекомендується оптимізувати витрати на корм, посадковий матеріал або підвищити продуктивність ставка.

Чистий прибуток від поставок дорослих особин на прилавки магазинів і в місця громадського харчування з’явиться вже після реалізації першого виведення. Це свідчить про хорошу рентабельність вирощування і розведення трав’яного коропа.

Калькулятор витрат, доходів та рентабельності







Результати:

Прибуток: грн

Рентабельність: %

Займатися вдома розмноженням і розведенням білого амура в ставках та інших водоймах може лише той, хто дотримується всіх етапів: починаючи від підготовки ставка, інкубації, встановлення правильного харчування, згідно з віковими групами, до вилову риб. Тільки тоді розведення буде рентабельним.

Яка ваша реакція?

Захоплено
1
Радісна
0
Сподобалася
2
Не зрозуміло
0
Дурниці
0

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ще більше:Рибальство

Наступна стаття:

0 %