Рослинництво

Хвороби насіння пшениці: Виявлення, профілактика та лікування

Хвороби насіння пшениці

Хвороби насіння пшениці – одна з ключових проблем у сільському господарстві, адже якість посівного матеріалу безпосередньо впливає на врожайність та продуктивність озимої пшениці. Через інфікування насіння різноманітними патогенами можуть виникати серйозні захворювання, що завдають значних збитків аграріям. У цій статті ми детально розглянемо основні хвороби насіння пшениці, їх симптоми, методи діагностики та ефективні заходи профілактики й боротьби з ними.

Хвороби насіння пшениці: Комплексний підхід до вирішення проблеми

Якість насіннєвого матеріалу – один із ключових факторів, що забезпечують високі та стабільні врожаї озимої пшениці. Однак разом з посівним матеріалом можуть поширюватися збудники хвороб, які не лише погіршують якість самих насінин, а й у подальшому знижують продуктивність рослин. 

Слід зазначити, що в природних умовах домінує прихована форма ураження генеративних органів рослин, що ускладнює оцінку посівних властивостей насіннєвого матеріалу. Тому великого значення набуває попередня діагностика насіння з використанням спеціальних фітопатологічних методів.

Сажка пшениці

Сажка пшениці

Ознаки хвороби можна виявити під час колосіння озимої пшениці. Уражається колос, всі частини якого, крім стрижня, перетворюються ще до виходу з піхви листка на чорну спорову масу, що представляє собою теліоспори. 

Інфекція зберігається в насінні у вигляді міцелію (ембріональний тип), який перебуває в стані спокою в насінинах і зберігає життєздатність понад три роки. Можливе повне та часткове зараження зерен патогеном. 

У першому випадку міцелій завжди знаходиться в зародку та в головному пагоні, а в другому – частіше головний пагін вільний від нього. Під час висіву заражених насінин і їх проростання починає рости й патоген, який перебуває всередині зернівки. Одночасно з рослиною розвивається міцелій паразита, який досягає формованих колосів. Використовуючи їхні поживні речовини, він у подальшому розпадається на теліоспори.

Тверда сажка

Тверда сажка
Тверда сажка

Ознаки хвороби в польових умовах на стадії повної стиглості зерна – хворі колоси прямостоячі, тоді як здорові – поникли, оскільки в першому колосі замість зерна формуються спорові мішечки. Вони складаються з щільної оболонки зернівки, заповненої оливково-коричневою порошкоподібною масою, що являє собою теліоспори. 

Під час обмолоту пшениці спорові мішечки легко руйнуються, і теліоспори, розсіюючись, потрапляють на поверхню здорових зерен і ґрунту. Основним джерелом інфекції для озимої пшениці є засмічене насіння. У ґрунті теліоспори швидко гинуть під дією ґрунтових мікроорганізмів.

Отже, зараження цим шляхом може відбуватися лише в разі, коли період між збиранням урожаю та новим висівом невеликий.

Фузаріоз колоса

Фузаріоз колоса

Ознаки хвороби в польових умовах проявляються у фазу колосіння та наливу зерна. На ураженому колосі спочатку спостерігається знебарвлення лусок. Згодом на них з’являються біло-рожеві або оранжево-червоні подушечки, що зливаються в суцільний наліт, який складається з органів спороношення патогена. Іноді наліту може не бути. 

Наприкінці вегетації на уражених колосах можна спостерігати плодові тіла сино-чорного забарвлення – перитеції. Ступінь ураження зерна варіює в широкому діапазоні та залежить від термінів зараження та виду збудника. 

Ураження колосів під час цвітіння супроводжується формуванням щуплого бліdo-зеленого зерна, на поверхні якого помітний наліт і спороношення патогена. За концентрації міцелію в початковій частині таке зерно повністю втрачає посівні якості.

Вам буде цікаво: Калькулятор щільності грунту: важливість та застосування в сільському господарстві

Чорний зародок насіння пшениці

Чорний зародок насіння пшениці
Чорний зародок насіння пшениці

Хвороба має комплексну мікологічну етіологію. Її збудниками є гриби роду Alternaria Nees і гриб Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shaem. Встановлення видового складу патогенів має важливе значення для визначення їхньої шкідливості. 

Альтернаріозний чорний зародок характеризується потемнінням насіння в ділянці зародка або безпосередньо зародкового щитка. Воно може поширюватися на будь-яку частину насіння, до того ж його колір змінюється від темно-коричневого до оливкового. 

Міцелій A. alternata зосереджується в плодовій оболонці зерна, частіше під зародком і лише зрідка проникає в ендосперм. 

У разі проростання уражених насінин спостерігаються такі симптоми: деформація проростка, поява повітряного міцелію (сірого, мишиного або попелястого забарвлення), потемніння первинних корінців, кореневої шийки та основи стебла.

Оливкова пліснява (почорніння колоса)

Оливкова пліснява (почорніння колоса)
Оливкова пліснява (почорніння колоса)

Хвороба поширена в період дозрівання пшениці в умовах вологої погоди, що призводить до запізнення із збиранням врожаю. Уражаються всі надземні органи рослин, які вкриваються оливково-чорним оксамитовим нальотом, що ущільнюється та набуває вигляду дернини. Уражене зерно щупле та має знижену схожість. Втрата врожаю може досягати 10% і більше.

Пліснявіння насіння

Пліснявіння насіння пшениці
Пліснявіння насіння пшениці

Досить часто причиною плісняви є гриби Penicillium spp., Aspergillus spp., Trichothecium roseum (Pers.), Mucor mucedo Fresen., Rhizopus nigricans Ehrenb. За типом живлення вони є сапротрофами й представниками поверхневої мікрофлори насіння. 

Хвороба в польових умовах розвивається рідко. Таке явище можна спостерігати в умовах високої вологості повітря в період збирання врожаю. Сильне поширення пліснявих грибів відбувається в дощову погоду при запізненні із збиранням урожаю, особливо на ділянках, де сталося вилягання рослин.

Профілактика та боротьба з хворобами насіння пшениці

Дотримуватися науково-обгрунтованої сівозмінни та агротехніки культури й сорту – важливий фітосанітарний фактор, що запобігає розвитку багатьох хвороб. Високоякісна обробка ґрунту, оптимальні строки та глибина сівби насіння, внесення органічних і мінеральних (фосфорно-калійних) добрив за результатами агрохімічного аналізу ґрунту знижують зараженість насіння хворобами.

Велике значення в обмеженні розвитку хвороб має підвищення якості насіннєвого матеріалу. Тому ретельна підготовка насіння до сівби, сортування, очищення їх від бур’янистих домішок знижують ураженість рослин. 

Важливо також проводити повітряно-теплове або сонячне знезараження насіння.

Хімічне знезараження здійснюється із застосуванням препаратів для протруювання насіння. Це дієвий спосіб боротьби з хворобами, що передаються насінням. Комплексний підхід до захисту рослин від хвороб, який поєднує агротехнічні, профілактичні та хімічні заходи, дозволяє ефективно контролювати поширення хвороб насіння пшениці та отримувати високі й стабільні врожаї.

Джерело: Farmvi

Яка ваша реакція?

Захоплено
0
Радісна
0
Сподобалася
0
Не зрозуміло
0
Дурниці
0

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ще більше:Рослинництво

Наступна стаття:

0 %