Хвороби насіння пшениці: Виявлення, профілактика та лікування

Хвороби насіння пшениці – одна з ключових проблем у сільському господарстві, адже якість посівного матеріалу безпосередньо впливає на врожайність та продуктивність озимої пшениці. Через інфікування насіння різноманітними патогенами можуть виникати серйозні захворювання, що завдають значних збитків аграріям. У цій статті ми детально розглянемо основні хвороби насіння пшениці, їх симптоми, методи діагностики та ефективні заходи профілактики й боротьби з ними.
Хвороби насіння пшениці: Комплексний підхід до вирішення проблеми
Якість насіннєвого матеріалу – один із ключових факторів, що забезпечують високі та стабільні врожаї озимої пшениці. Однак разом з посівним матеріалом можуть поширюватися збудники хвороб, які не лише погіршують якість самих насінин, а й у подальшому знижують продуктивність рослин.
Слід зазначити, що в природних умовах домінує прихована форма ураження генеративних органів рослин, що ускладнює оцінку посівних властивостей насіннєвого матеріалу. Тому великого значення набуває попередня діагностика насіння з використанням спеціальних фітопатологічних методів.
Сажка пшениці

Ознаки хвороби можна виявити під час колосіння озимої пшениці. Уражається колос, всі частини якого, крім стрижня, перетворюються ще до виходу з піхви листка на чорну спорову масу, що представляє собою теліоспори.
Інфекція зберігається в насінні у вигляді міцелію (ембріональний тип), який перебуває в стані спокою в насінинах і зберігає життєздатність понад три роки. Можливе повне та часткове зараження зерен патогеном.
У першому випадку міцелій завжди знаходиться в зародку та в головному пагоні, а в другому – частіше головний пагін вільний від нього. Під час висіву заражених насінин і їх проростання починає рости й патоген, який перебуває всередині зернівки. Одночасно з рослиною розвивається міцелій паразита, який досягає формованих колосів. Використовуючи їхні поживні речовини, він у подальшому розпадається на теліоспори.
Тверда сажка

Ознаки хвороби в польових умовах на стадії повної стиглості зерна – хворі колоси прямостоячі, тоді як здорові – поникли, оскільки в першому колосі замість зерна формуються спорові мішечки. Вони складаються з щільної оболонки зернівки, заповненої оливково-коричневою порошкоподібною масою, що являє собою теліоспори.
Під час обмолоту пшениці спорові мішечки легко руйнуються, і теліоспори, розсіюючись, потрапляють на поверхню здорових зерен і ґрунту. Основним джерелом інфекції для озимої пшениці є засмічене насіння. У ґрунті теліоспори швидко гинуть під дією ґрунтових мікроорганізмів.
Отже, зараження цим шляхом може відбуватися лише в разі, коли період між збиранням урожаю та новим висівом невеликий.
Фузаріоз колоса

Ознаки хвороби в польових умовах проявляються у фазу колосіння та наливу зерна. На ураженому колосі спочатку спостерігається знебарвлення лусок. Згодом на них з’являються біло-рожеві або оранжево-червоні подушечки, що зливаються в суцільний наліт, який складається з органів спороношення патогена. Іноді наліту може не бути.
Наприкінці вегетації на уражених колосах можна спостерігати плодові тіла сино-чорного забарвлення – перитеції. Ступінь ураження зерна варіює в широкому діапазоні та залежить від термінів зараження та виду збудника.
Ураження колосів під час цвітіння супроводжується формуванням щуплого бліdo-зеленого зерна, на поверхні якого помітний наліт і спороношення патогена. За концентрації міцелію в початковій частині таке зерно повністю втрачає посівні якості.
Вам буде цікаво: Калькулятор щільності грунту: важливість та застосування в сільському господарстві
Чорний зародок насіння пшениці

Хвороба має комплексну мікологічну етіологію. Її збудниками є гриби роду Alternaria Nees і гриб Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shaem. Встановлення видового складу патогенів має важливе значення для визначення їхньої шкідливості.
Альтернаріозний чорний зародок характеризується потемнінням насіння в ділянці зародка або безпосередньо зародкового щитка. Воно може поширюватися на будь-яку частину насіння, до того ж його колір змінюється від темно-коричневого до оливкового.
Міцелій A. alternata зосереджується в плодовій оболонці зерна, частіше під зародком і лише зрідка проникає в ендосперм.
У разі проростання уражених насінин спостерігаються такі симптоми: деформація проростка, поява повітряного міцелію (сірого, мишиного або попелястого забарвлення), потемніння первинних корінців, кореневої шийки та основи стебла.
Оливкова пліснява (почорніння колоса)

Хвороба поширена в період дозрівання пшениці в умовах вологої погоди, що призводить до запізнення із збиранням врожаю. Уражаються всі надземні органи рослин, які вкриваються оливково-чорним оксамитовим нальотом, що ущільнюється та набуває вигляду дернини. Уражене зерно щупле та має знижену схожість. Втрата врожаю може досягати 10% і більше.
Пліснявіння насіння

Досить часто причиною плісняви є гриби Penicillium spp., Aspergillus spp., Trichothecium roseum (Pers.), Mucor mucedo Fresen., Rhizopus nigricans Ehrenb. За типом живлення вони є сапротрофами й представниками поверхневої мікрофлори насіння.
Хвороба в польових умовах розвивається рідко. Таке явище можна спостерігати в умовах високої вологості повітря в період збирання врожаю. Сильне поширення пліснявих грибів відбувається в дощову погоду при запізненні із збиранням урожаю, особливо на ділянках, де сталося вилягання рослин.
Профілактика та боротьба з хворобами насіння пшениці
Дотримуватися науково-обгрунтованої сівозмінни та агротехніки культури й сорту – важливий фітосанітарний фактор, що запобігає розвитку багатьох хвороб. Високоякісна обробка ґрунту, оптимальні строки та глибина сівби насіння, внесення органічних і мінеральних (фосфорно-калійних) добрив за результатами агрохімічного аналізу ґрунту знижують зараженість насіння хворобами.
Велике значення в обмеженні розвитку хвороб має підвищення якості насіннєвого матеріалу. Тому ретельна підготовка насіння до сівби, сортування, очищення їх від бур’янистих домішок знижують ураженість рослин.
Важливо також проводити повітряно-теплове або сонячне знезараження насіння.
Хімічне знезараження здійснюється із застосуванням препаратів для протруювання насіння. Це дієвий спосіб боротьби з хворобами, що передаються насінням. Комплексний підхід до захисту рослин від хвороб, який поєднує агротехнічні, профілактичні та хімічні заходи, дозволяє ефективно контролювати поширення хвороб насіння пшениці та отримувати високі й стабільні врожаї.
Джерело: Farmvi